Se apropie perioada sarbatorilor, o perioada in care majoritatea oamenilor se gandeste la cadouri si la concedii, insa exista si oameni care reflecteaza asupra a ceea ce s-a intamplat in anul care tocmai a trecut si isi fac planul pentru anul urmator. Isi fac o lista cu obiective, isi fac o strategie pe pasi si ajung sa obtina ceea ce isi propun.
In acest articol iti voi da un sistem prin care sa iti setezi corect obiectivele si sa iti faci strategia pentru anul urmator, astfel incat sa fii sigur ca vei ramane conectat la scopul tau si ca il vei atinge. Daca lucrezi in organizatii, probabil ca ai avut de stabilit sau de indeplinit obiective de tip SMART (inteligent, destept). Acest sistem poate functiona foarte bine si pentru obiectivele personale, insa, vreau sa iti dau un plus de eficienta si un plus de motivatie pentru a-ti atinge scopul.
De aceea, iti voi prezenta sistemul SMARTER (mai inteligent, mai destept). De ce este mai eficient acest sistem decat cel SMART? Pentru ca iti da o motivatie mult mai mare sa iti atingi obiectivele. SMARTER inseamna: Specific, Masurabil, Accesibil, Relevant, Temporalizat, Ecologic, Recompensat.
Ca sa fie si mai clar pentru tine, o sa iau un obiectiv pe care il voi trece prin toate criteriile de tip SMARTER. Daca esti un freelancer, de exemplu, obiectivul tau ar putea sa fie: “Vreau sa am mai multi client.” Din cate observi, acest obiectiv este formulat foarte vag si nu respecta niciunul din criteriile de mai sus, sansele sa il atingi fiind foarte mici. Il vom transforma intr-un obiectiv concret, pe masura ce iti explic fiecare criteriu.
Obiectivul SMARTER
Specific – Obiectivul trebuie, in primul rand, sa fie formulat intr-o maniera cat mai specifica. Trebuie sa fie descris printr-un numar, o frecventa sau o rata. Poti defini specificitatea raspunzand la intrebarea: “Ce anume iti doresti?”
In cazul nostru, in loc de “Vreau sa am mai multi clienti”, obiectivul se transforma in “Vreau sa am 10 clienti pe saptamana.” Acum, obiectivul este definit de un numar (10 clienti) si de o frecventa (pe saptamana).
Masurabil – Cand iti formulezi un obiectiv, este foarte important sa ai unul sau mai multe criterii dupa care iti poti evalua progresul. Aceste criterii trebuie definite cat mai precis. Pentru a stabili criteriile, pune-ti intrebarea: “In ce fel imi pot da seama ca ma indrept spre atingerea obiectivului?”
Cum iti poti da seama ca te apropii de numarul de clienti pe care il vrei? Iti poti stabili un numar de clienti noi pentru un anumit interval de timp: “Vreau sa am 4 clienti noi in urmatoarea luna.”
Accesibil – Atingerea obiectivului propus trebuie sa fie posibila, chiar daca reprezinta o provocare din punct de vedere al resurselor pe care le ai. Poate implica, de asemenea, depasirea anumitor limite sau schimbarea unor convingeri limitative. Intrebarea este: “Cum anume ti-ai propus sa-ti atingi obiectivul?”
Daca vrei sa ai 10 clienti pe saptamana, poate te-ai gandit sa te duci la evenimente de networking, sa te promovezi si pe alte canale de marketing online sau sa ceri recomandari. Ce actiuni faci pentru a-ti atinge obiectivul?
Relevant – Este important pentru tine obiectivul pe care ti l-ai propus? Este important pentru persoanele din jurul tau care participa la indeplinirea obiectivului? Daca ai doua raspunsuri de “DA”, esti pe drumul cel bun. Obiectivul trebuie sa fie important pentru tine si pentru cei implicati in actiunile tale, altfel ce rost mai are sa te chinui ca sa-l atingi? Intrebarea pe care ti-o pun este: “Ce efect va produce in viata ta si a celor din jur atingerea obiectivului?”
Daca ai 10 clienti pe saptamana, ce efect are pentru tine? Castigi mai multi bani, deci iti permiti un stil de viata mai bun, si muncesti mai mult la ceea ce-ti place. Ce efect va avea pentru ceilalti? Ajuti mai multi oameni care au nevoie de tine, facandu-le viata mai buna prin ceea ce oferi.
Temporalizat – Este momentul sa iti faci un plan de actiune. Trebuie sa iti stabilesti un termen la care sa incepi si un termen la care sa termini ce ti-ai propus. De asemenea, este important sa iti pui termene limita pentru fiecare pas din planul de actiune. Cand anume incepi actiunile in vederea atingerii obiectivului? Care este planul de actiune, pas cu pas? Cand anume ti-ai propus sa atingi obiectivul?
Planul de actiune pentru a avea 10 clienti pe saptamana poate arata in felul urmator:
- Data de incepere: 5 ianuarie 2015
- Imi deschid un site: pana pe 20 ianuarie 2015
- Scriu 5 articole: pana pe 31 ianuarie 2015
- Incep sa promovez site-ul: de la 1 februarie 2015
- Merg la 5 evenimente de networking: pana pe 1 martie 2015
- Am 4 clienti pe saptamana: pana pe 31 martie 2015
- Gasesc 4 clienti noi: pana pe 30 aprilie 2015
- Promovez site-ul prin reclame platite: de la 1 mai pana pe 31 mai 2015
- Gasesc un partener: pana pe 30 iunie 2015
- Data de atingere a obiectivului: 1 august 2015 (voi avea 10 clienti pe saptamana)
Ecologic – Gandeste-te la efectele pe care le vor avea actiunile tale asupra celor din jur (familie, prieteni, colegi de munca). Analizeaza atat efectele pozitive, cat si pe cele negative, pe care le vor produce actiunile tale asupra celor din jur si asupra altor domenii din viata ta.
Poti raspunde la urmatoarele intrebari, pentru a fi sigur ca ceea ce urmeaza sa faci nu va afecta intr-un mod negativ lucrurile din jurul tau: “Ce efect va produce asupra celor din jur atingerea obiectivului? Dar daca nu il atingi? Ce efect va produce asupra altor domenii ale vietii tale acest obiectiv atins? Dar daca nu ti-l atingi, ce efecte se vor produce?”
Ce efect are asupra celor din jur faptul ca vei avea 10 clienti pe saptamana? Vei deveni mai cunoscut si vei putea ajuta mai multi oameni. Dar daca nu il atingi? Nu vei putea ajunge la oamenii care au nevoie de tine. Ce efecte va produce asupra altor domenii din viata ta? Vei avea mai multi bani, vei fi mai implinit pentru ca traiesti din ceea ce-ti place. Dar daca nu il atingi? Vei lucra mai mult intr-un job normal, vei castiga mai putin si vei avea mai putin timp pentru familie.
Recompensat – Dupa ce ti-ai atins obiectivul este timpul sa te recompensezi. Nu este nevoie sa astepti pana obtii ce ti-ai propus pentru a-ti stabili o recompensa. Daca stii ce vei obtine dupa atingerea obiectivului, vei fi mai motivat sa urmezi planul de actiune si sa-l duci la indeplinire. De asemenea, este important sa stii si beneficiile pe care le vei obtine in momentul in care ti-ai atins scopul. Care sunt beneficiile pe care ti le poate asigura atingerea obiectivului? Cum te vei recompensa pentru reusita?
Daca vei avea 10 clienti pe saptamana, vei obtine independenta financiara si vei avea un program flexibil, adica suficienti bani si suficient timp pentru a face ce iti doresti. Dupa ce ti-ai atins obiectivul iti poti cumpara o masina noua drept recompensa.
Tu ce obiective ai pentru anul 2015? Lasa-mi un comentariu mai jos cu obiectivele tale SMARTER. Si pentru ca tot vine Mos Nicolae in seara asta, am un cadou pentru tine: o sedinta de coaching GRATUITA pentru stabilirea obiectivelor. Tot ce trebuie sa faci este sa te inscrii la newsletter in partea dreapta a paginii si sa imi dai un raspuns la primul mail, in care sa imi spui cateva cuvinte despre obiectivul tau.