In fiecare zi, de dimineata de cand ne sculam si pana seara cand ne culcam, comunicam permanent cu cei din jur si cu noi insine. Comunicam prin tot ceea ce spunem, facem, gandim si simtim. Dar comunicam oare intr-un mod eficient, intr-un mod care sa ne serveasca intereselor si scopurilor noastre? Sunt relatiile tale cu cei din jur si cu tine insuti constructive si te ajuta sa duci la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus sau ti se pare ca ceilalti nu te inteleg si simti ca pierzi timpul cand vorbesti cu ei?
Daca cei din jur nu par sa te inteleaga sau se indeparteaza de tine, cel mai probabil, modul in care le-ai transmis un anumit mesaj nu a fost cel mai potrivit. De aceea, iti voi prezenta in continuare cele 5 forme de comunicare identificate de Virginia Satir, pe care oamenii au tendinta de a le adopta cel mai adesea. Vei intelege din cele ce urmeaza cum comunici cu cei din jur si cum anume te percep acestia.
- Acuzatorul sau dominatorul
Dominatorul este acel individ care vrea intotdeauna sa isi impuna propria parere si propriul mod de a face lucrurile. Il poti vedea acuzandu-i si invinuindu-i pe cei din jur, dandu-le mereu ordine ca si cand el ar fi conducatorul suprem, cel care stie mai bine cum trebuiesc facute lucrurile. Are un puternic sentiment de superioritate, subapreciindu-i pe cei din jur.
Dictatorii sunt un bun exemplu pentru aceasta forma de comunicare. Ii poti vedea in discursuri stand foarte incordati, vorbind dur, ferm, chiar tipator. Acesti oameni au obiceiul de a pretinde mereu cate ceva de la cei din jur si de a intrerupe interlocutorul. Stau de obicei aplecati in fata, cu mainile in sold si ocazional arata cu degetul catre ceilalti.
Cand vorbesti cu un acuzator, poti sa te astepti sa faca generalizari frecvente legate de aspectele care nu ii sunt pe plac si sa foloseasca multe intrebari negative: “De ce nu faci asta? Nu poti sa o faci?”
- Pacifistul sau impaciuitorul
Impaciuitorul este acea persoana care nu vrea sa-i deranjeze sau sa-i supere pe cei din jur. Pentru ca nu vrea sa ii supere pe cei de langa el, va pune dorintele celorlalti mai presus de dorintele proprii. Pacifistul nu stie sa spuna “NU”, atitudinea lui fata de ceilalti fiind una aprobatoare si binevoitoare. Este de cele mai multe ori nepretentios si modest, mesajul pe care il transmite fiind: “Decide tu si pentru mine!”
Un exemplu bun pentru acest tip de comunicare sunt unii bunici, cei care vorbesc incet si precaut, pe un ton plangaret. Acestia au umerii aplecati in fata, iar atunci cand stau jos, au o mana deschisa in poala.
Cand vorbeste cu tine, va aduce des in discutie limitarile si piedicile care ar putea aparea. Cand te roaga ceva, foloseste formulari care sa nu te preseze foarte mult: “as dori, daca se poate, etc.”
- Rationalul sau analiticul
Analiticul este acel om care are o explicatie pentru absolut orice. Pentru el, ce nu este demonstrat stiintific nu are relevanta. Va rationaliza tot ce se intampla in jurul lui, negand sentimentele proprii si pe ale celorlalti. Are nevoie intotdeauna de o explicatie, de numere si statistici pentru a fi convins si pentru a lua decizii. Are tendinta sa iti explice in detaliu cum stau lucrurile si sa justifice cu date concrete tot ce se intampla, avand trasata o linie clara intre ce este corect si ce este gresit.
Cateva exemple ar fi: oamenii de stiinta, informaticienii, matematicienii si cei care lucreaza in majoritatea timpului cu numere si statistici. Acesti oameni nu arata foarte multe emotii, avand o voce monotona si o pozitie nemiscata, chiar incordata atunci cand comunica cu cei din jur.
Rationalii vorbesc folosind exprimarii impersonale, eliminand emotiile atunci cand comunica: “poate fi privit” in loc de “eu vad”, “este deranjant” in loc de “ma deranjeaza.” Folosesc de asemenea generalizari si concluzii care nu le apartin: “in general, deseori, se spune ca, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca.”
- Distorsionistul sau naucitorul
Distorsionistii sunt acele persoane care divagheaza rapid de la subiectul adus in discutie si incearca sa evite cu orice pret o discutie sau o actiune nedorita. Cand te uiti la el, ai senzatia ca nici nu este acolo, incepe sa spuna sau sa faca lucruri care nu au nicio legatura cu contextul in care se afla.
Foloseste cuvinte si propozitii fara legatura cu subiectul si adesea crezi ca stai langa un clovn. Evita orice fel de concretizare, schimband des tema si accentul discutiei. Postura distorsionistului este asimetrica in cele mai multe cazuri si poate parea ca are o infatisare interesanta.
Distorsionistii sunt foarte buni manipulatori. Vorbesc foarte mult si cam fara sens, pana ajung sa te nauceasca. Vorbeste foarte putin de ce se intampla aici si acum, preferand sa vorbeasca de ce s-a intamplat in trecut sau ce urmeaza sa se intample in viitor.
- Echilibratul
Echilibratul este acea persoana congruenta in tot ceea ce comunica. Transmite acelasi mesaj prin toate canalele de comunicare: gandeste, simte, vorbeste si actioneaza in acelasi mod. Are un puternic contact cu sinele, se cunoaste foarte bine pe sine, stie unde vrea sa ajunga si ce are de facut pentru asta.
O persoana echilibrata vorbeste clar, direct si specific. Va favoriza intotdeauna cresterea si dezvoltarea sa si a celor cu care comunica. Daca ceilalti nu vorbesc clar sau specific, ii va ajuta sa isi clarifice situatiile si sa gaseasca solutii.
Ce trebuie sa tii minte este ca fiecare om foloseste toate cele 5 forme de comunicare in functie de context. Nimeni nu este blocat intr-un singur tipar. Ba mai mult, formele de comunicare sunt de obicei combinate atunci cand comunicam. De exemplu, poate ca intr-o situatie esti autoritar (dominator) si in acelasi timp eviti obiectiile pe care ti le aduc cei din jur (distorsionist) pentru a-ti impune mai usor punctul de vedere.
Gandeste-te la cateva interactiuni recente pe care le-ai avut cu ceilalti si incearca sa identifici forma de comunicare pe care ai folosit-o in fiecare situatie si ce efect a avut asupra interlocutorului. Ce ai fi putut schimba in atitudinea ta si in ceea ce faceai sau spuneai pentru a obtine reactia dorita?
Daca vrei sa afli cum poti deveni mai echilibrat, mai congruent intr-un anumit context, aboneaza-te acum la newsletter in partea dreapta a paginii si iti voi trimite un material detaliat despre cum poti realiza un puternic contact cu tine insuti si cu ceea ce iti doresti cu adevarat.